یک دستگاه رایج و پرکاربرد در آزمایشگاه ها آب خالص ساز است. برای تصفیه آب در درجات و مصارف مختلف می توان از دستگاه آب خالص ساز استفاده کرد. از رایج ترین و پرکاربرد ترین مواد مورد نیاز در آزمایشگاه ها آب می باشد. به دلیل وجود مقدار زیادی املاح مانند یون ها، میکروارگانیسم ها، ذرات کلوئیدی، باکتری ها و غیره در آب شهری، تهیه آب با کیفیت مسئله مهمی در آزمایشگاه ها است. بنابراین استفاده از دستگاه آب خالص ساز و تصفیه آب یک امر اجتناب ناپذیر در آزمایشگاه ها می باشد. دستگاه آب خالص ساز قابل استفاده در همه آزمایشگاه های شیمی، زیست شناسی، میکروبیولوژی، داروسازی، غذایی و غیره است. آب خالص ساز در آزمایشگاه کاربردهای مختلفی مانند رقیق کردن، حلال، پایه محیط کشت، کاربردهای عمومی، کروماتوگرافی و غیره دارد.
انواع آب خالص ساز:
در حال حاضر تصفیه و خالص سازی آب با استفاده از تکنیک های گوناگون و دستگاه های آزمایشگاهی انجام می شود.
تقطیرآب: تقطیر آب از طریق دستگاه آب مقطرساز و روش های سنتی تولید آب در آزمایشگاه انجام می شود. در این روش با تبخیر آب و چگالش مجدد آن آب مقطر تولید شده و در صورت وجود ناخالصی ها ته ظرف باقی می مانند. در صورت نیاز به آب مقطر خالص تر دوباره آن را تقطیر می دهند. دستگاه آب مقطر دارای مصرف انرژی بالایی بوده به همین خاطر استفاده زیاد از آن توصیه نمی شود.
فیلتراسیون: یک روش مدرن و کاربردی در تصفیه آب بوده که در این روزها بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. مصرف انرژی در روش فیلتراسیون برای خالص سازی آب نسبت به دستگاه آب مقطر پایین تر است. به طور کلی این روش شامل تصفیه با استفاده از انواع گوناگون فیلترها مثل فیلتر کربن فعال Activated carbon filter، غشای اسمز معکوس Ro membrane، بستر رزینی Mixed bed resin و غیره است. در روش خالص سازی آب با فیلتر هر چه کیفیت آب خروجی مدنظر بهتر تعداد فیلترهای موجود در مسیر جریان آب بیشتر است و از اولترا فیلتراسیون استفاده می گردد. گاهی اوقات از ترکیب روش های فیلتراسیون و تقطیر برای بهتر شدن نتیجه تصفیه آب استفاده می شود.
اشعه ماورای بنفش: برای ضدعفونی کردن آب از اشعه ماورای بنفش استفاده می شود. رنج وسیعی از باکتری ها و ویروس ها توسط این اشعه از بین می رود. برای تصفیه آب های خیلی آلوده و روش های معمول تصفیه بیشتر از این روش استفاده می کنند.
روش تلفیقی: تلفیقی از همه این تکنیک ها بوده که برای استحصال آب خالص و با کیفیت بالا ارائه می شود.
انواع فیلترهای آب خالص ساز:
انواع فیلترهای آب خالص ساز عبارتند از:
فیلترکربن فعال: کربن فعال ماده ای دارای خاصیت جذب سطحی است. مقادیر قابل ملاحظه ای از ذرات معلق، ترکیبات شیمیایی، کلر، گازهای محلول در آب و باکتری ها می تواند توسط این ماده کم شود. طعم و بوی نامطبوع آب با استفاده از فیلتر کربنی روی دستگاه آب خالص ساز تغییر می کند.
غشای اسمز معکوس: با استفاده از این غشا آب به بخش های دیگر نفوذ کرده و ناخالصی هایی مانند نیترات و مواد معدنی در بخش دیگر غشا باقی می مانند. این عمل در دستگاه تصفیه آب با اعمال فشاری اسمزی انجام می شود.
بستررزینی: این بستر شامل رزین های گوناگون کاتیونی و آنیونی است. بستر رزینی در دستگاه آب خالص ساز می تواند یون های مضر موجود در آب را با یون های خنثی در ساختار خود جایگزین وحذف کند. بر اساس میزان خالص سازی و کیفیت آب خروجی می توان دستگاه آب خالص ساز را دسته بندی کرد.
آب فوق خالص: آب عاری از هر گونه ماده ای ست که اصطلاحا به آن آب صفر می گویند. برای کاربردهای حساس مثل PCR، HPLC، آنالیزTOC، استخراج از فاز جامد و غیره در آزمایشگاه های تحقیقاتی آب فوق خالص را مورد استفاده قرار می دهند.
آب خالص: برای مواردی همچون کروماتوگرافی یونی، طیف سنجی جذب اتمی، طیف سنجی الکترومغناطیسی و موارد بسیار دیگر کاربرد دارد.
آب معمولی: آب استانداردی که برای کاربردهای عمومی آزمایشگاهی مانند شستشوی ظروف،آماده سازی بافر، آماده سازی محیط کشت، آماده سازی محلول PH و غیره استفاده می شود.
اصول کار سختی گیر:
از جمله ناخالصی های آب املاح کلسیم و منیزیم هستند. استفاده از سختی گیرهای رزینی متداولترین روش برای حذف سختی آب می باشد. به مجموعه املاح کلسیم و منیزیم موجود در آب برحسب میلی گرم در لیتر کربنات کلسیم گفته می شود. رزینها، برای کاهش سختی آب کلسیم و منیزیم را با سدیم تعویض می کند. پس از مدت زمان معین رزینهای دستگاه سختی گیر اشباح شده و کارایی خود را از دست می دهند. در صورتی که غلظت های کمتریا بیشتر نمک اثر کمتری دارند.
درجه سختی آب |
|
آب های سبک |
0-60 میلی گرم در لیتر |
آب های با سختی متوسط |
60-120 میلی گرم در لیتر |
آب های سخت |
120-180 میلی گرم در لیتر |
آب های خیلی سخت |
بیشتر از 180 میلی گرم در لیتر |
محیط مناسبی را این رزین ها برای رشد و تکثیرباکتری ها تشکیل می دهند. به طوری که در مدت زمان کمی داخل این فیلتر ها تعداد باکتری ها به میزان قابل توجهی افزایش می یابد. به دو فاکتور کلیدی عملکرد مناسب یک سختی گیر بستگی دارد. تجهیزات دقیقی که رزین طی آن فرایند با محلول کلر و سدیم ده درصد شستشو شده و خاصیت سختی گیری خود را باز می یابد و بستر رزینی که آب پاک می کند. پس حجم رزین و نوع دریچه کنترل دو عامل مهم در تمایز نرم کننده ها از یکدیگر هستند. میزان سختی آب ورودی، میزان اتوماسیون مورد درخواست وحجم آبی که باید تصفیه شود، هزینه انواع سختی گیرها را تحت تاثیر قرار می دهد. استفاده از سخت گیرها موجب محافظت و طولانی تر شدن عمر مامبران RO می شود. استفاده از دستگاه سختی گیررزینی یا سختی گیرهای تبادل یونی از رایج ترین روش های تبدیل آب سخت به آب نرم است. با استفاده از این سختی گیرها می توان برخی مواد معدنی مانند کلسیم و منیزیم را از آب حذف کرد.
نظرات کاربران